Karens klumme 3 - om forberedelse til Gudstjenste for udviklingshæmmede

Formidling af kirkens ord gennem prædiken for psykisk / mentalt funktionshæmmede kræver særlig forberedelse . Let bliver det ikke , men vilje , viden , almindelig omtanke og brug af flere dele fra totalkommunikation ( tegn-til-tale , mimik, en smule håndalfabet , enkeltelementer fra tegnbibelen og mund-hånd-system samt en del naturlige tegn ) hjælper et stykke af vejen.  Dertil udvidet brug af kropsholdning og stemmeføring i den almindelige tale og alt dette for at benytte flere sanseindtryk på èn gang for at nå  denne del af menigheden.  Kedeligt er det ikke, og efterhånden stiger kendskab og forventning på kirkebænkene.

Det usynlige er svært , tidshorisonten ligeså , og placeringen af handlingens personer samt genstande ( landskaber, dyr  mv.) er vigtig for at alt ikke bliver en forvirring  foran præstekjolen , når vi vil, at præstens budskab skal nå frem.

Abstrakte begreber er ikke altid det, udviklingshæmmede har lettest ved , så prædiken kan tilrettes i mild grad derefter . Og så må der ikke tales for hurtigt. Giv tid, så øret og øjet kan nå at opfatte meningen .

Det her skrevne kan virke som en stor mundfuld, men vi har set et godt og glædeligt resultat i kirken . Det nytter !

Jakobs og mine forudgående forberedelsestimer – og diskussioner -er både fornøjelige og tjener formålet.

Karen Hedver Kristensen vandt ved vores bankospil til Medarbejder- og Frivilligfesten et gavekort på en måneds blok på vores hjemmeside efter eget valg.
Derfor vil vi i hele januar have mulighed for at læse "Karens klumme", hvor Karen løbende sender tekster - tanker i tiden, fotos og andet godt til hjemmesiden - så velkommen til "Karens klumme"